9/18/2012

Puszyste, szybkie ciasto ze śliwkami

Uwielbiam najprostsze, domowe ciasta. Z niewielkiej ilości składników, które zazwyczaj każdy ma w domu i które przygotowuje się bardzo szybko. Najlepiej gdy takie ciasto ma w sobie mnóstwo soczystych owoców. Idealne, kiedy w jesienne dni stan: 'mam lenia' połączy się ze stanem: 'mam ochotę na domowe ciasto' :) Ale nie tylko - idealne również na piknik lub podwieczorek w leniwe, letnie popołudnie.

* przepis z książki Wypieki domowe, I. Fąferek, K. Osmycka, 1990


Składniki:
1 i 1/4 szkl. mąki ( może być pół na pół zwykła pszenna i pszenna razowa)
130g masła lub margaryny
115g cukru ( biały lub brązowy)
3 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 500 g śliwek ( waga bez bestek)

Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy maślano jajecznej, cały czas miksując. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać niedbale śliwki, lekko je dociskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 25 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 165 st. C ( można dodatkowo przykryć ciasto z wierzchu folią aluminiową by się nie przypaliło) i dopiekać jeszcze 18 min. Ciasto ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!

przepis dodaję do akcji:


i

3 komentarze:

akanak pisze...

pochwała prostoty! mniam!

Anonimowy pisze...

jak mam czasami chec na takie proste a smaczne ciasto, z wyrazistym smakiem sliwki- jestem na TAK

Anonimowy pisze...

Nareszcie zwykłe proste szybkie ciasto - a nie jakieś udziwnienia i kiczowate wzorki na ciastach, które widzę w internecie. Gratuluje odwagi i normalności.
zuza