7/27/2009

Barcelona. Tapas.

Niedawno wróciłam z Barcelony. Po wyczerpujących wędrówkach śladami Gaudiego cudownie jest zasiąść na wysokim barowym stołku tradycyjnego katalońskiego baru i wśród hiszpańskiego gwaru delektować się tapas. Tapas to niewielkie hiszpańskie przekąski, które je się w ciągu dnia, przeważnie w porze lunchu by zaspokoić głód przed późnym obiadem lub kolacją (lecz niekoniecznie, niektóre bary tapas otwierane są dopiero wieczorem). Jest bardzo wiele rodzajów tapas. Od najprostszych takich jak migdały w soli czy zwyczajne oliwki po bardziej wyszukane jak np. ośmiornica z oliwą i słodką papryką, małże, ostrygi, różnego rodzaju tortille czy empanadillas -rodzaj pieczonych pierożków z farszem mięsnym, warzywnym lub rybnym. W tapas podoba mi się to, że można się nimi najeść delektując się wieloma różnorodnymi smakami. Rok temu będąc w Anglii kupiłam książkę 'A passion for Tapas'. Mimo, iż zaglądałam do niej niejednokrotnie i nawet korzystałam z jakiegoś przepisu, to odrazu po powrocie z Hiszpanii zajrzałam tam ponownie :). Jest tam wiele przepisów na smakołyki, którymi miałam okazję zajadać się w Katalonii.



Pieczona papryka:

składniki (8 porcji):
3 czerwone papryki
3 żółte papryki (tak naprawdę można użyć dowolnej papryki. Pomarańczowej, zielonej, miksu papryk lub tylko czerwonej)
oliwa extra virgin
2 łyżeczki wytrawnego sherry lub soku z cytryny
2 zmiażdżone ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżeczka kaparów (opcjonalnie)
świeży majeranek

przygotowanie:
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Na patelnię wlej trochę oliwy, włóż paprykę i smaż około 10 min na średnim ogniu, co jakiś czas przekręcając paprykę, do czasu aż skórka będzie czarna i będzie odchodziła. Paprykę przełóż do miski i przykryj ściereczką na ok. 15 min. Usuń skórki. ( Skórkę można przypiec także za pomocą palnika, gdy papryka jest w całości, później pokroić i poddusić na patelni do miękkości - ten sposób wydaje się mniej pracochłonny). Przełóż paprykę do naczynia w którym będziesz ją serwować. Polej oliwą, sherry lub sokiem z cytryny, dodaj czosnku, przypraw solą i pieprzem. Dodaj kaparki i listki majeranku. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Ham croquettes:

składniki (6 porcji):
mała cebulka, drobno posiekana
zmiażdżony ząbek czosnku
4 łyżeczki mąki pszennej
200 ml mleka
200g szynki lub kiełbasy drobno pokrojonej
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz,
1 jajko
bułka tarta
oliwa z oliwek

przygotowanie:
Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć bardzo drobniutko posiekaną cebulkę i podsmażaj przez ok.5 min na małym ogniu do czasu aż się zeszkli. Dodaj zmiażdżony czosnek i mąkę. Wymieszaj dokładnie. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj mleko. Wymieszaj wszystko dokładnie. Postaw patelnię na ogniu i powolutku doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij masę z ognia. Dodaj szynkę, sól, pieprz. Zostaw do ostygnięcia, następnie włóż do lodówki na godzinę. W miseczce roztrzep jajko, a na talerz wsyp trochę bułki tartej. Wyjmij masę z lodówki. Formuj małe kuleczki lub niewielkie podłużne krokieciki i panieruj w jajku oraz bułce tartej. na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż krokieciki aż będą złocisto brązowe z każdej strony ( moje się trochę przypiekły ;) ).

Empanadillas with tuna & olives:

składniki(16 porcji):
175g tuńczyka z puszki, rozdrobnionego w sosie własnym
mała cebulka, drobno posiekana
zmiażdżony ząbek czosnku
50g czarnych lub zielonych oliwek
25g orzeszków piniowych
sól, pieprz
500g ciasta francuskiego
roztrzepane jajko

przygotowanie:
Na patelni zeszklij cebulkę z czosnkiem. Dodaj odcedzonego tuńczyka. Podsmażaj na niewielkim ogniu przez ok. 4 min. Przełóż tuńczyka do miski, dodaj pokrojone oliwki i zrumienione na suchej patelni orzeszki piniowe. Dopraw solą (ostrożnie bo tuńczyk z puszki jest sam w sobie słonawy) i pieprzem. Płaty gotowego ciasta francuskiego pokrój w poprzek na 3 części i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Na środek każdego kawałka połóż trochę farszu i szczelnie zawiń. (można rozwałkować płat ciasta francuskiego i powycinać z niego kółka i zawinąć tak jak pierogi. Wtedy uzyskamy bardziej tradycyjny wygląd empanadillas, ale też trochę więcej się napracujemy :) ). Połóż empanadillas na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok.15-18 min, aż będą rumiane.


Oliwki z dodatkami:
Do miseczek nałóż różnego rodzaju oliwki: zielone, czarne, mogą być nadziewane. Dodaj ostre papryczki, mini ogóreczki i marynowaną cebulkę. Skrop oliwą z oliwek, posyp skórką z cytryny.

Pan con tomate:
składniki:
kilka kromek bagietki
1-2 pomidory bez skórki
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
przygotowanie:
Z bagietki zrób grzanki. Natrzyj je czosnkiem i pomidorem, dopraw solą i pieprzem. ( można zmiksować pomidora z czosnkiem, solą i pieprzem i posmarować grzanki gotową miksturą - ten sposób jest łatwiejszy)




Que te aproveche!

4 komentarze:

Marysia pisze...

oooooooooo!
Katarzyna wróciła z wakacyjnych wyjazdów z nowymi przepisami! ((:
podobają mi się empasadillas con tuna y aceitunas i szynkowe krokiericki (:
jak na wybredną mery tyle smakowicie wyglądających dań to wielki sukces! (:

buziaki!

Kasia pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Marysia pisze...

mery lubi atun z puszki! tylko z puszki i wyjątkowo atun (:

alessia pisze...

naaaajjjjsss! me like tapaaas!