8/19/2011

Ciasto śliwkowe. Najprostsze!

Pyszne, nie wymagające wiele pracy, ani wyszukanych składników. Kruchy spód i miękkie, soczyste owoce. Takie właśnie jest ciasto śliwkowe mojej babci :)

Polecam!!



Składniki:
400g mąki
140g cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
250g masła roślinnego

ok. 1,5 kg śliwek węgierek
cukier brązowy do posypania

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, proszek, żółtka i masło zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na ok. 1 h do lodówki. W tym czasie śliwki umyć, wypestkować i pokroić w ćwiartki. Schłodzonym ciastem wykleić równomiernie blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki układać skórką do góry, dość ciasno, lekko dociskając je do ciasta. Posypać całość brązowym cukrem. Piec ok. 40-50 min w 180 st. C.




Smacznego!

*przepis bierze udział w akcji śliwka 2011 :)

6 komentarzy:

Karmel-itka pisze...

uwielbiam ciasta tego typu.
a Twoje wygląda przepięknie ;]
chyba sie wproszę na kawałeczek. mogę? ;]

Kasieńka pisze...

Bardzo apetyczne! Z chęcią spróbuje!
Pozdrawiam serdecznie :)

aga pisze...

najlepsze sa takie proste owocowe ciasta:)

Anonimowy pisze...

uwielbiam takie proste połączenia, jednocześnie spora ilość śliwek -pysznie owocowe.
(fotorewelka)

Kasia pisze...

Karmelitko: ja też! są proste i pyszne :) zapraszam, zapraszam!

Kasieńko: dziękuję :) czekam na relacje! pozdrawiam ciepło!

Aga: oj tak :))

Kasia pisze...

Anonimowy: takie proste owocowe są najlepsze :) dziękuję!