1/16/2010

Semolina. Keks.

Pyszny, wilgotny, szybki i łatwy w przygotowaniu. Przepis pochodzi z programu Łatwa kuchnia indyjska, emitowanego przez kuchnia.tv. Polecam gorąco!


Składniki:
165g semoliny
duży jogurt naturalny (375g)
1/2 marchewki startej na tarce
garść fasolki szparagowej (pokrojonej)
garść zielonego groszku mrożonego
łyżeczka kminu
łyżeczka gorczycy
łyżeczka sezamu
2 łyzki oleju
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyzeczki soli
+ do podania sos miętowy: jogurt naturalny, świeza mięta

Przygotowanie:
Przyprawy (kmin, gorczycę, sezam) uprażyć na gorącym oleju (uwaga! sezam moze "strzelać"). Wymieszać semolinę z jogurtem, warzywami (starta marchewka, pokrojona fasolka szparagowa, zielony groszek mrozony), wlać przyprawy wraz z olejem na którym się prażyły, dodać sodę. Wlać ciasto do formy keksowej i posypać ziaranami sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 min.
Podawać z jogurtowym sosem miętowym ( jogurt naturalny wymieszany ze świezą, posiekaną miętą).

Smacznego!

Brak komentarzy: