12/23/2010

Makowe gwiazdki.

Kolejne drobne, kruche ciasteczka. Nawet dla tych którzy nie przepadają za makiem - w makowych gwiazdkach prawie go nie czuć. Łatwe w przygotowaniu, wspaniałe jako świąteczny podarunek dla kogoś bliskiego :)

Przepis od Dorotus z Moich Wypieków.



Składniki (20-30 szt.):
120 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła, zimnego
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią (lub cukru + nasionka z połowy laski wanilii)
2 łyżki suchego maku

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować lub ręcznie zagnieść gładkie ciasto. Kulę owinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30-60 min. Następnie podzielić ciasto na pół, każdą połowę rozwałkować na cienki placek, na podsypanym mąką blacie, wycinać gwiazdki (lub inne kształty), układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w temperaturze 170ºC przez 8 - 10 minut do lekko złotego koloru. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!