1/08/2011

Pasta z makreli i suszonych pomidorów.

Pyszna pasta rybna na poranną kromkę chleba czy na imprezowe krakersy. Suszone pomidory nadają jej wyrazistego smaku. Jeśli ktoś nie przepada za szczypiorkiem czy czerwoną cebulą, można zmniejszyć ich ilość lub bardzo drobno pokroić, lecz nie polecam całkowitego ich wyeliminowania ponieważ wtedy pasta straci smak. Można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.



Składniki:
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie (ok. 80g)
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 makrela
1/2 czerwonej cebuli (drobno posiekanej)
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pomidory zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać obraną ze skóry, pozbawioną ości, podzieloną na cząstki makrelę. Ponownie zmiksować. Dodać drobno posiekaną cebulę, szczypiorek i odrobinę pieprzu. Dokładnie wymieszać (nie miksować!). Lepiej smakuje gdy smaki nieco się "przegryzą", więc od razu po przygotowaniu lepiej wstawić pastę na ok. godzinę do lodówki.

Smacznego!

6 komentarzy:

Alexis pisze...

mniam :)

asieja pisze...

zachwycam się ostatnio smakiem suszonych pomidorów!

arek pisze...

Super - zebym tylko nie zapomnial to napweno sobie zrobie. :)

Jedynka pisze...

mmm
już wiem, że pyszna!
koniecznie do zrobienia!

Kasia pisze...

zachęcam :)

Ania vel Vespertine pisze...

Bardzo mi się podoba. Mam makrelę i myslalam o paście, ale pomidorów nie mam...Moze zdążę kupić nim zjem rybę :)