9/14/2012

Soczyste steki z domowym sosem BBQ

Soczyste steki z czystej polędwicy wołowej, z domowym sosem BBQ - idealny obiad dla (prawie) każdego faceta i nie tylko :) Do tego gotowana kukurydza, sałatka colesław i mamy obiad w iście amerykańskim stylu. Co prawda do sosu potrzeba wielu składników, ale warto - jest pyszny! I wcale nie wymaga wiele pracy, wystarczy umieścić składniki w rondlu, a sos ugotuje się sam. Ugotowany sos można zamknąć w słoiczku i przechowywać w lodówce do 2 miesięcy. Można go wykorzystać nie tylko do steków, ale i do domowych burgerów, na które przepis podawałam wcześniej lub do pieczonych skrzydełek z kurczaka.

*przepis na domowy sos barbeque z książki Mięso pyszne i soczyste, Brigit Binns


Składniki ( na 4 steki o wadze 165g):
ok. 660g polędwicy wołowej
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek

domowy sos BBQ:
250 ml ketchupu łagodnego
10g suszonych grzybów
60ml sosu worcester
60 ml soku z cytryny
60 ml octu jabłkowego
3 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu rybnego
75g drobno posiekanej cebuli
1 ząbek czosnku ( zmiażdżony)
3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka musztardy dijon

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotować sos: W rondlu wymieszać wszystkie składniki na sos, dobrze wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień i podgrzewać na małym ogniu ok. 45 min., co jakiś czas mieszając. Przecedzić przez sito aby pozbyć się kawałków cebuli i grzybów. Porządnie ostudzić. Przygotować dodatki: np. gotowaną kukurydzę ( młodą kukurydzę gotować 10 min w osolonej wodzie), sałatkę colesław lub krążki cebuli smażone w cieście.
Gdy sos i dodatki będą gotowe, przygotować steki: Polędwicę pokroić na ok. 2,5- 3 cm plastry ( tak by jeden stek ważył ok. 165g). Steki wysmarować oliwą. Wlać trochę oliwy na patelnię grillową. Patelnię rozgrzewać ok. 3 min ( musi być mocno rozgrzana). Położyć steki na patelni, smażyć po 2,5 do max. 3 min. z każdej strony. Usmażone steki odłożyć na 2 min. na talerz lub deskę, by odpoczęły i by soki się rozłożyły. Oprószyć solą, pieprzem, podawać z przygotowanym wcześniej sosem BBQ i dodatkami. Przed podaniem na stek można położyć po małym kawałku masła.


Smacznego!

5 komentarzy:

waldi pisze...

O coś dla twardzieli - pyszota

akanak pisze...

mój mięsolubny mąż byłby zadowolony! :) sos bardzo ładnie wygląda na zdjęciu! aż mam ochotę zjeść stek na śniadanie :)

Anonimowy pisze...

Stek z polędwicy wołowej- chyba nie ma lepszego dania miesnego- byle nie przesmazone. i jeszcze z masełkiem !!!
Pani Kasiu -mocna inspiracja na obiad ... tylko ta cena poledwicy wołowej.......
Arek

Kasia pisze...

akanak: bardzo mi miło :)

Arku: oj... i mi sie nie podoba cena polędwicy wołowej... ale raz na jakiś czas, od wielkiego dzwonu można sobie pozwolić na mały kawałeczek takiej polędwicy w postaci steku :)

Ola Laj pisze...

mmm, stek to jest to :) robiłam podobną wołowinkę, tyle, że na grillu http://www.zgrilla.pl/steki-wolowe-z-grilla-z-ziolowym-maselkiem/
Było tak pyszne, że na samo wspomnienie robię się głodna ;)