3/27/2011

Sałatka waldorf z kurczakiem.

Klasyka rodem z Nowego Jorku. Pyszna, orzeźwiająca sałatka z soczystym jabłkiem, świeżym chrupiącym selerem naciowym, orzechami włoskimi i dodatkiem kurczaka. Idealna na różne okazje. Zielony seler naciowy sprawia że sałatka wygląda wiosennie i rześko.

Polecam na zbliżającą się Wielkanoc i nie tylko... :)



Składniki:(ok. 5 porcji)
podwójna pierś z kurczaka
4 duże łodygi selera naciowego
1 bardzo duże lub 2 mniejsze twarde jabłka
2 garście orzechów włoskich
1 łyżka majonezu
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz do smaku
łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie (ok. 25-30 min). Po ugotowaniu ostudzić. W tym czasie obrać selera naciowego z włókien (przy pomocy obieraczki) i drobno go pokroić. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, drobno pokroić i skropić sokiem z cytryny. Orzechy włoskie drobno posiekać. Ostudzoną pierś z kurczaka również pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez wymieszany z jogurtem, całość dobrze wymiesza i doprawić pieprzem. Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną.

Smacznego!

5 komentarzy:

Marzena pisze...

To wszystko wygląda tak smakowicie, że zrobiłam się głodna;) Oczywiście obserwuje i przenoszę do kuchni;)
Pozdrawiam;)

Kasia pisze...

Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam ciepło!

Anonimowy pisze...

Zrobiłam, wiesz że jest znakomita nawet na drugi dzień!!

Kasia pisze...

Dziękuję :) Ja też ją przechowuję do 2-3 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku - nie zmienia wtedy walorów smakowych ani estetycznych. Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

przepis fajny, sam robię od lat proponuję wzbogacić go o dodatek garści winogron przekrojonych na pół...na pewno polepszy wrażenia smakowe...;)...pozdrawiam