10/27/2012

Paneer pakora

Paneer pakora - małe kawałeczki sera paneer, usmażone w delikatnym cieście z mąki z ciecierzycy. Idealna, oryginalna przekąska rodem z Indii, na przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi. Ser paneer można bardzo łatwo przygotować samemu w domu i nie potrzeba do tego wielkich zdolności, ani specjalnych produktów - wystarczy tylko świeże mleko i sok z cytryny( mleko musi być pasteryzowane, z terminem przydatności do kilku dni, najlepiej tłuste 3,2%. Nie nadaje się tu mleko UHT). W cieście można zanurzać i smażyć również małe kawałki warzyw. A pakorę podawać z wieloma sosami, np. sosem chilli, pomidorowym czy miętowym. Na podaną ilość ciasta potrzeba ok. 350g gotowego sera, a z podanej ilości mleka wychodzi ok 400g sera, ale jest tak pyszny, delikatny i słodki, że zawsze podjadam kilka kawałków przed zanurzeniem w cieście. Z sera paneer można również przygotować pyszne danie obiadowe, w aromatycznym kremowym sosie - paneer tikka butter masala.

*przepis na ciasto znalazłam tu


Składniki:
ser paneer
( ok 400g):
2 l mleka świeżego, tłustego 3,2% ( pasteryzowanego, z krótkim terminem przydatności, nie nadaje się UHT)
5 łyżek soku z cytryny
ciasto:
190g mąki z ciecierzycy
200ml zimnej wody
łyżeczka soli
1/4 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki garam masala ( opcjonalnie)
1/4 łyżeczki sody
+ olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:
Ser: Mleko wlać do dużego garnka. Na małym ogniu doprowadzić mleko do wrzenia, cały czas mieszając i uważając by mleko nie przypaliło się. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć garnek z ognia, cienkim strumieniem wlewać sok z cytryny, cały czas mieszając. Mieszać do czasu aż całe mleko zamieni się w grudkowaty ser. Przelać całość na sito z bardzo drobnymi oczkami, zostawić do całkowitego odsączenia na co najmniej 1 - 1,5 h ( można od góry przykryć ściereczką i lekko docisnąć jakąś miską)
Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładką masę. Wystudzony, odsączony ser pokroić w kostkę 2x2 cm. Wrzucać kostki do ciasta, delikatnie mieszając by ciasto pokryło całkowicie ser. Wrzucać małymi partiami na dobrze rozgrzany, głęboki olej i smażyć chwilę do zrumienienia - uważać by się nie przypaliło!
Podawać z ulubionymi sosami.


Smacznego!

5 komentarzy:

Jagienka pisze...

super - bardzo lubię kuchnię hinduską więc chętnie wypróbuję!!!

ola in the kitchen pisze...

To musi być pyszne :}

Kasia pisze...

Jagienko - cieszę się :)

Olu - to prawda! :)

bartoldzik pisze...

Muszę w końcu zrobić taki ser, już to sobie od dawna obiecuję i jakoś mi nie wychodzi :-/

zufik pisze...

Ale boskie drobiazgi:)