Składniki:
biszkopty:
5 jaj
100g cukru
150g mąki pszennej
łyżka ekstraktu z wanilii
+ 2 torebki pianek marshmallow (180g)
+ 200g czekolady extramlecznej, kilka łyżek mleka, łyżka masła
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodawać stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Dodać ekstakt waniliowy. Następnie do żółtek wmieszać energicznie 1/2 piany z białek. Gdy się dobrze połączy, delikatnie wmieszać resztę piany. Na wyłożoną papierem do pieczenia (wysmarowanym tłuszczem, żeby ciastka lepiej odchodziły) blachę, kłaść łyżką ciasto ( tak by powstały krążki). Wstawić ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 10-12 min. W tym czasie, w rondlu, na niewielkim ogniu rozpuścić pianki marshmallow z odrobiną wody (2-4 łyzki). Często mieszać pianki by się nie przypaliły. Po rozpuszczeniu odstawić. Wyjąć z piekarnika biszkopty i ostudzić. W czasie gdy biszkopty się studzą, rozpuścić w rondlu czekoladę z mlekiem i masłem. Często mieszać, by czekolada się nie przypaliła. Rozpuszczoną czekoladę przecedzić przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Kiedy wszystko gotowe, na jedno ciastko kłaść masę piankową, przykryć drugim ciastkiem, a całość polać czekoladą. Pozostawić ciastka do zastygnięcia.
Smacznego!
9 komentarzy:
strasznie fajne :-)
lubię zjadac marshmallow
a z ciasteczkami to ddatkowa przyjemnośc
są superowe, polecam!
fajne, takie amerykańskie
:)
A czemu Kasia nie odpowiada na komentarze pod starszymi wpisami? ;>
Na które?
Na ciasto migdałowe (:
Na ciasto migdałowe (:
z odpowiedzią miałam zadzwonić i zapomniałam Meryl! :)
jej, musze sprobowac, bo wyglada to pysznie!
Prześlij komentarz