Sesja. Z braku czasu będzie bardzo krótko.
Orzeźwiająca, soczysta, chrupiąca sałatka z egzotycznym elementem. Wspaniale pasuje do różnego rodzaju mięs!
Kupując owoce granatu, należy wybierać te z jak najbardziej czerwoną skórką. Wtedy ziarenka powinny być również mocno czerwone, soczyste i dojrzałe. :)
Polecam!
Składniki:
główka sałaty lodowej
mały pęczek szczypiorku
ziarenka z 2 owoców granatu
podprażone orzeszki pinii (opcja)
sos:
6-7 łyżek jogurtu naturalnego
łyżka octu malinowego
sok z 1/2 granatu
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz do smaku
szczypta sproszkowanego chilli
Przygotowanie:
Sałatę porwać na kawałki, umyć, osuszyć i włożyć do miski. Dodać drobno posiekany szczypiorek i ziarenka granatu. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, polać sałatę. Wymieszać. Można posypać podprażonymi na patelni orzeszkami piniowymi.
Smacznego!
2 komentarze:
Czy ocet malinowy można zastąpić innym, np. jabłkowym?
Myślę, że można ;)
Prześlij komentarz