Kiedyś, przy okazji przepisu na szarlotkę pisałam,że moja ukochana babcia Helen, jest mistrzynią 4 ciast: szarlotki, sernika, makowca i murzynka! Babcia od dawna piecze murzynka właśnie z tego przepisu. Jest pyszny! Mocno czekoladowy, intensywny w smaku, ale nie ciężki. Dopełnieniem jest lśniąca aksamitna polewa. Jedyną modyfikacją jaką wprowadziłam było dodanie kawałków czekolady do ciasta, ale można ten krok pominąć. Składniki nie są wyszukane, a przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu.
Polecam!
Składniki:
na ciasto:
250g masła
1 szklanka cukru
3 czubate łyżki kakao
3-4 łyżki przegotowanej wody
4 jajka
3-4 łyżki wódki lub rumu
2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
łyżka ekstraktu waniliowego
tabliczka czekolady (pokruszona) - opcjonalnie
polewa:
100g masła
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1/4 szkl. słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło z cukrem, kakao i wodą. Odstawić do ostudzenia. W tym czasie oddzielić białka od żołtek. Ubić białka na sztywną pianę. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, alkohol, ekstrakt waniliowy, (ew. pokruszoną czekoladę) i dokładnie wymieszać. Do masy delikatnie wmieszać pianę z białek. Wlać ciasto do formy wysmarowanej masłem i piec ok. 50 min w temp. 180 st. C. Po upieczeniu,ciasto wyjąć do ostudzenia na kratkę. W tym czasie przygotować polewę: masło, kakao, cukier rozpuścić w rondelku, na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania lśniącej masy. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać. Polewę lekko ostudzić, a następnie polać nią ciasto.
Smacznego!
14 komentarzy:
Chciałem napisać coś że pyszny że jest super ale ....uważam jedno-nie powinnaś tego publikować to jest normalnie narkotyczne ciacho....a gdyby dodać jeszcze kochane wisnie to tort szwarcwaldzki..:))
do tortu szwarcwaldzkiego potrzebna by jeszcze była bita śmietana... ale wiśnie można dodać do ciasta murzynkowego! na pewno będzie bardzo smacznie :)
zrobię zrobię zrobię!
wygląda tak, że nie mogłabym się oprzeć! no i ufam babcinym przepisom :)
sprawdzone , pyszne ciasto
pyszne ciasto !!
ta polewa się tak cudnie błyszczy!
te 50 min to termoobiegiem czy bez??
Ja piekłam z termoobiegiem, ale trzeba kontrolować - wszystko zależy od piekarnika. Może to być 40 min a może też być 55.. trzeba uważać żeby ciasta nie przesuszyć. Najlepiej po 40 min sprawdzić patyczkiem czy jest surowe w środku i ew. dopiec 5-10 min ;)
wygląda tak wspaniale...
z tą połyskującą, gładką polewą, takie delikatne i puszyste... rewelacyjny murzynek!
dziękuję, cieszę się , że się podoba :) pozdrawiam serdecznie!
niedkyskretne moze to pytanie ale czy mozna u Pani zamowic takie ciasto? albo się wprosić na kawałek?
niestety na razie nie planuję sprzedaży moich wyrobów, ale zachęcam do samodzielnego wykonania ciasta z podanego przeze mnie przepisu :) pozdrawiam!
Własnie upiekłam wg przepisu - pyszne !!!
dziękuję, cieszę się, że smakuje! :)
Prześlij komentarz