Miękki kawałek mięsa w pysznym, aromatycznym sosie z czerwonego wina...Zarówno na codzień jak i na wystawny obiad od święta. Do tego klasyka - najprostsze, mięciutkie kluski śląskie... A wiecie dlaczego kluski śląskie mają dziurkę? Żeby zmieściło się więcej pysznego sosu! :)
Wspaniale smakuje z sałatką z buraczków, kopru włoskiego i soczystych pomarańczy, na którą przepis podam w najbliższych dniach. :)
Składniki:
bitki:
ok. 700-800g mięsa wołowego
szklanka wina czerwonego półwytrawnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 litra bulionu (warzywny lub mięsny)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku (lub świeżego)
sól, pieprz do smaku
mąka pszenna do oprószenia mięsa
kluski śląskie:
ziemniaki
mąki ziemniaczana ( proporcja ziemniaki:mąka zawsze 4:1)
Przygotowanie:
Bitki:
Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną mąki. Krótko obsmażyć mięso na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (nie za długo by nie przesuszyć mięsa). Przełożyć mięso do garnka. Na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem i przełożyć do garnka z mięsem. Wlać do mięsa bulion, dodać paprykę, koncentrat, musztardę, tymianek i wino. Całość zagotować, przykryć garnek, zmniejszyć gaz/moc na najmniejszą i dusić mięso do miękkości - około 2 godziny! Długie duszenie spowoduje że mięso będzie miękkie a nie żylaste. Najlepiej przygotować bitki dzień wcześniej żeby dobrze przeszło wszystkimi smakami.
Kluski śląskie:
Obrane ziemniaki ugotować do miękkości, ostudzić. Po ostudzeniu ugnieść ziemniaki, podzielić masę na 4 równe części, wyjąć jedną część i wsypać tyle mąki ziemniaczanej ile zajmowały ziemniaki. Dodać ponownie do miski odłożoną część ziemniaków i wyrobić gładkie ciasto. Formować małe kulki, spłaszczać i kciukiem robić wgłębienie na środku. Wrzucać na osolony wrzątek, kiedy wypłyną gotować jeszcze 2-3 minuty i wyjmować cedzakiem. Podawać polane sosem do mięsa.
Smacznego!
15 komentarzy:
Bitki biją na głowę inne dania z wołowiną ;) Winne i pyszne :)
Kluski są dobre do wszystkiego, a te są śliczne. Mięsko też pewnie pysznie smakuje.
Nareszcie prawdziwe Męskie Mięsko, ślinka mi cieknie
Mago, Kasiu: Jest pyszne! :)
dziękuję za miłe komentarze i pozdrawiam ciepło!
Rozplywam sie nad widokiem takiego kawalka miesa z kluskami. :) Dzis lece na Slask, moze zalapie sie na kluski slaskie - mam na nie wielka ochote. :)
Karolino, życzę Ci zatem talerza pysznych klusków śląskich!! :)
pozdrawiam!
fajny przepis ;)wyszło super...bardzo dobre przepisy..tak trzymać :-)
Bartosz
dziękuję, cieszę się że smakowało! :))
przepis świetny, wszystko wyszło idealnie, gorąco polecam !!!
Ten przepis jest super.Co prawda zamiast klusek śląskich zrobiłam puree .Było znakomite i bardzo mi smakowało.Sos rewelacyjny.
Ten przepis jest ekstra.Zamiast klusek śląskich zrobiłam puree.Sosik jest rewelacyjny.Bardzo smakowało mnie i mężowi.Gorąco polecam.
Magdo, bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że bitki smakowały :) No pewnie, bitki nie muszą być z kluskami - ze zwykłymi ziemniakami, lub z puree też super! Pozdrawiam ciepło!
Wygląda mega apetycznie :). Aż zgłodniałam :).
dziękuję, polecam wypróbować przepis :)
A ja dziś zabieram się do bitek (pierwszy raz) zobaczymy co mi wyjdzie. Mam nadzieję, że kolacja będzie udana a moja kobieta zadowolona...
Prześlij komentarz