
Składniki (3 małe porcje):
150g jagód
150g malin
100 ml wody
2 łyżki cukru brązowego
2.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej (jeśli wolimy bardziej gęsty można dać 3)
maliny, jagody i listki melisy/mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Maliny, jagody, cukier i wodę umieścić w rondelku. Gotować na średnim ogniu ok. 4-5 min aż owoce lekko zmiękną i puszczą sok ( można je bardzo lekko pougniatać łyżką). Mąkę rozprowadzić z niewielką ilością wody, tak by powstał płyn bez grudek. Owoce doprowadzić do wrzenia, wlewać mąkę, szybko mieszając. Gotować jeszcze ok. 1 min. żeby kisiel zgęstniał. Przelać do szklaneczek, udekorować świeżymi malinami, jagodami i listkami melisy/mięty. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!
6 komentarzy:
smak domowego owocowego kisielu musi byc przepyszny.
Domowy kisiel najlepszy :) U mnie też dziś owocowo, zapraszam na krajankę jagodowo-porzeczkową z kokosową kruszonką :)
Fantastyczny taki domowy, mocno owocowy kisiel...
:)
pozdrawiam!
asiejko: oj zdecydowanie lepszy niż tego sklepowego! :)
burczymiwbrzuchu: najlepszy! a krajanka piękna! mocno owocowa!
nat: taki najlepszy ;) pozdrawiam serdecznie!
Och, kisielek domowej roboty, mniam! Wieki nie jadlem a tu taki rarytasek! Slinka leci!do
arku: mniam mniam i taki prosty w przygotowaniu!
Prześlij komentarz