* lekko zmodyfikowany przepis z ww. bloga foodbeam

Składniki:
sos:
3 łyżeczki oliwy
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
750g pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę
gałązka świeżego tymianku
gałązka świeżej bazylii
gałązka świeżego oregano
1/2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli, szczypta świeżo mielonego pieprzu
warzywa:
4 pomidory
1 średnia zielona cukinia
1 średnia żółta cukinia
2 małe cebule
1 średni bakłażan**
1 średni kabaczek
2 małe papryki (czerwona i pomarańczowa)
gałązka świeżego tymianku
gałązka świeżej bazylii
gałązka świeżego oregano
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Sos: Oliwę, czosnek i cebulę wrzucić na dużą patelnię z grubym dnem. Na małym ogniu dusić aż cebula zmięknie (ok. 7 min). W tym czasie zalać pomidory wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić pomidory na patelnię, dodać posiekane zioła: tymianek, bazylię, oregano oraz cukier puder. Gotować na wolnym ogniu, aż pomidory będą b. miękkie, a sos gęsty ( ok. 30 min). Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. W czasie kiedy sos gęstnieje, pokroić wszystkie warzywa w cieniutkie plasterki - najlepiej na krajalnicy ( paprykę pokroić w cienkie paski). Sos pomidorowy rozprowadzić równomiernie na dnie naczynia żaroodpornego. Układać warzywa tak by zachodziły na siebie, najlepiej w jakieś sekwencji np. pomidor-cukinia-papryka-cebula itd. i znów tak samo. Warzywa można układać w naczyniu w kilku warstwach, jedna na drugiej. Skropić całość oliwą, posypać solą, pieprzem, posiekanymi ziołami. Naczynie owinąć szczelnie folią aluminiową i włożyć do piekarnika. Piec 30 min w temp. 180 st C., następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec jeszcze 45 min. Zdjąć folię aluminiową, piec jeszcze ok. 10 min ( opcja: przy tym kroku, można posypać wierzch ratatouille ulubionym żółtym serem startym na tarce lub położyć plastry mozarelli).
**niektóre bakłażany mają goryczkę, lecz można się jej pozbyć w prosty sposób. Po pokrojeniu warzywa, plasterki należy rozłożyć, oprószyć porządnie solą i zostawić na ok. 10 min by bakłażan "wypocił" goryczkę. Następnie należy umyć plasterki pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć.


Smacznego!
7 komentarzy:
jak kolorowo i wakacyjnie!
wspaniałe.
Karmelitko: dziękuję! :))
slinka cieknie na sam widok...uwielbiam:)
schokolade: i ja uwielbiam ratatuj! :) pozdrawiam serdecznie!
wygląda bajecznie! w lecie to jeden z najpyszniejszych obiadów :)
Niczym u Remiego ;) Pięknie wygląda;)
Paula: dziękuję! oj tak, warzywne dania w lecie są najlepsze, ale w taką pogodę jak mamy teraz... to bardziej jesień niż lato ;)
Panna Malwinna: :) dziękuję!
Prześlij komentarz