Polecam!
*pomysł na połączenie dyni ze szpinakiem w tarcie stąd

Składniki:
ciasto kruche:
250g mąki
150g masła
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
3 łyżki wody
nadzienie:
1 mała dynia hokkaido
300g szpinaku
150g fety
200 ml śmietanki 30%
3 jajka
300g serka naturalnego
40g tartego parmezanu
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek ( nie dodaję soli ponieważ feta i parmezan już są słonawe)
garść orzeszków pinii
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruche zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 40 min do lodówki.
W tym czasie dynię umyć, pokroić w 2 cm plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na około 30 min. Wtedy można przygotować szpinak: podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek na łyżce oliwy. Dorzucić liście szpinaku i dusić ok 5 min. Odstawić na sitku by odsączyć nadmiar wody i ostudzić szpinak.
W misce wymieszać jajka, serek naturalny, parmezan, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem.
Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i obrać ze skórki( po upieczeniu robi się to łatwiej niż przed pieczeniem).
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wylepić nim formę do pieczenia tarty, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 15 min. Po podpieczeniu wyjąć ciasto, ułożyć na nim szpinak, rozkruszoną fetę, dynię, całość zalać masą jajeczną i posypać orzeszkami pinii. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35-40 min aż tarta się zrumieni.

Smacznego!
8 komentarzy:
Mogę kawałeczek? ;)
jasne :D
Świetna propozycja! ja ostatnio testowałam podobne połączenie, ale zamiast szpinaku była soczewica:)
a hokkaido mam, wiec z chęcią spróbuję Twój przepis:)
Pozdrowienia
fajne polaczenie dyni ze szpinakiem:)
połączenie dyni ze szpinakiem przyuważyłam gdzieś w sieci... ;)
Uwielbiam quiche ze szpinakiem! A z dodatkiem dyni to już w ogóle musi być wspaniały! Pozdrawiam cieplutko ♥
takiej quiche nie powiem 'a kysz' ;) uwielbiam! dynię muszę wytropić u siebie :)
Bardzo pysznie !! :)
Prześlij komentarz