Składniki:
500 ml słodkiej śmietanki 30%
1 laska wanilii
6 żółtek
5 łyżek drobnego cukru
+ drobny cukier do karmelizacji
Przygotowanie:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, ostrzem noża wyjąć ziarenka. Puste laski przekroić jeszcze w poprzek na pół. Do rodla wlać śmietankę, wrzucić wanilię ( laski i ziarenka) i zagotować, co jakiś czas mieszając. Tuż po doprowadzeniu śmietanki do wrzenia, zdjąć rondel z ognia. Przelać płyn przez sito do miski i lekko ostudzić. W tym czasie przygotować żółtka i delikatnie wymieszać je w misce z cukrem (uważając by nie napowietrzyć masy). Do zółtek powoli, stopniowo dodawać śmietankę, cały czas mieszając. Stuknąć kilka razy miską o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Do niewysokiej blachy powstawiać niskie foremki na creme brulee i wlać do blachy wodę tak by sięgała do połowy foremek. Do foremek powlewać masę śmietankowo-żółtkową i ewentualne pęcherzyki wygładzić łyżeczką. Wstawić blachę z foremkami do nagrzanego do 100 st. C piekarnika i piec ok. 50 min. Po upieczeniu schładzać krem w lodówce przez ok. 4-5 godzin. Po tym czasie, przed podaniem posypać krem drobnym cukrem ( ok 1 łyżeczka na foremkę), "pokołysać" foremką żeby cukier utworzył cienką, równomierną warstwę i skarmelizować palnikiem.
500 ml słodkiej śmietanki 30%
1 laska wanilii
6 żółtek
5 łyżek drobnego cukru
+ drobny cukier do karmelizacji
Przygotowanie:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, ostrzem noża wyjąć ziarenka. Puste laski przekroić jeszcze w poprzek na pół. Do rodla wlać śmietankę, wrzucić wanilię ( laski i ziarenka) i zagotować, co jakiś czas mieszając. Tuż po doprowadzeniu śmietanki do wrzenia, zdjąć rondel z ognia. Przelać płyn przez sito do miski i lekko ostudzić. W tym czasie przygotować żółtka i delikatnie wymieszać je w misce z cukrem (uważając by nie napowietrzyć masy). Do zółtek powoli, stopniowo dodawać śmietankę, cały czas mieszając. Stuknąć kilka razy miską o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Do niewysokiej blachy powstawiać niskie foremki na creme brulee i wlać do blachy wodę tak by sięgała do połowy foremek. Do foremek powlewać masę śmietankowo-żółtkową i ewentualne pęcherzyki wygładzić łyżeczką. Wstawić blachę z foremkami do nagrzanego do 100 st. C piekarnika i piec ok. 50 min. Po upieczeniu schładzać krem w lodówce przez ok. 4-5 godzin. Po tym czasie, przed podaniem posypać krem drobnym cukrem ( ok 1 łyżeczka na foremkę), "pokołysać" foremką żeby cukier utworzył cienką, równomierną warstwę i skarmelizować palnikiem.
Smacznego!
5 komentarzy:
nie mogę się odważyć, by przyrządzić creme brulee, wydaje mi się to niesamowicie trudne
ale chyba wcale takie nie jest :)
zdjęcia bardzo apetyczne
pozdrawiam :))
Spróbuj Agatko koniecznie! Jest pyszny! Tylko właśnie ta śmietana... może trochę namieszać (: No bo cóż tu innego może się zdarzyć trudnego? Zagotować śmietankę z wanilią połączyć z żółtkami z cukrem i upiec.
Mam nadzieję, że w końcu się skusisz, a wtedy koniecznie zdaj relacje! Buziaki
Dla mnie to najlepszy deser świata. :) Zdecydowanie. :)
najpyszniejszy deser na świecie!!! Uwielbiam!!! odkąd rians zlitował się nad biednymi leniwymi smakoszami i wypuścił do sklepów gotowy kremik jest jjeszcze lepiej ;)
Prześlij komentarz