Składniki:
Ciasto:
2,5 szkl. mąki
kostka masła roślinnego
3/4 szkl. cukru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
ok. 2 kg kwaśnych jabłek
cukier i sok z cytryny do smaku
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru waniliowego
+ cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jabłka na masę obrać, usunąć gniazda nasienne, wrzucić do garnka z cukrem i sokiem z cytryny, gotować do czasu aż się rozgotują (do szarlotki potrzebny jest 1 litrowy słoik gotowej masy jabłkowej). Po ostudzeniu do masy jabłkowej dodać 1 lyzeczkę cukru waniliowego i czubatą łyzkę mąki ziemniaczanej. Z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku do pieczenia szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części. Jedną połową wyłożyć blachę, a drugą zawinąć w folię - blachę z ciastem i drugą kulę ciasta włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasta z lodówki, do blachy z ciastem nałozyć jabłka, a na wierzch, zetrzeć 2 połowę ciasta (na tarce jarzynowej o grubych oczkach). Piec w temperaturze 180 st. C przez 40-50 min.
Smacznego!
7 komentarzy:
uwielbiam szarlotki, ale z całęj szarlotki najbardziej kruszonkę :))
Nop, to prawda - kruszonka zawsze najlepsza (;
Ale ja nie lubię szarlotek z gotowanych (duszonych) jabłek! Wolę takie tylko pieczone (chociaż.. i tak nie pogardzę ;p )
to schowaj trochę dla mnie, ja się tak obżarłam na obiad że teraz nie wcisnę nic, ale na szarlotkę z miłą chęcią bym potem wpadła ;)
Żarłoczne żarłoki wszystko już zjadły! ): ale zapraszam na tartę z lemon curd (:
wiesz co... wszystko co jest pieczone/gotowane z uczuciem zakotwicza się w naszej pamięci na lata. Babcie robią szarlotki najlepiej na świecie :)
masz rację Peggy!
babci szarlotka jest NAJLEPSZA!!!!!!!
Prześlij komentarz