Przepis z książeczki Nutella, les 30 recettes culte, Sandra Mahut
Składniki ( na ok. 12 muffinek):
na babeczki:
200 g mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
1 łyżeczka soli
100g miękkiego masła
3 jajka
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżka mleka
100g czekolady z orzechami
50g nutelli
+ 12 łyżeczek nutelli
na krem:
200 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
5 łyżek nutelli
łyżka kakao
Przygotowanie:
W misce wymieszać wszystkie suche składniki ( mąkę, proszek, cukier puder, sól). W oddzielnej misce utrzeć jajka ze śmietanką, powoli dodawać miękkie masło i dalej ucierać ( 3-4 min.). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem i nutellą (50g). Zmiksować masę czekoladową z masą jajeczno maślaną. Stopniowo dodawać mieszankę suchych składników, cały czas miksując. Nakładać masę do papilotek - najpierw do 1/2 wysokości, kłaść łyżeczkę nutelli i przykrywać ciastem do 3/4 wysokości foremek. Piec około 20 min. w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu można udekorować babeczki kremem - śmietankę lekko ubić z nutellą i przesianym kakao, stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas miksując. Udekorowane kremem babeczki można posypać posiekanymi orzeszkami.
Smacznego!
5 komentarzy:
Simple magic :) wyglądają przepysznie no i nie trzeba popijać ich kawą
Muffinki uwielbiam. Pyszności słodkości :).
Ależ fantastyczne! Wyglądają wprost idealnie :)
z tym kemem wygladaja mega smakowicie:)
Bardzo apetyczne!
Prześlij komentarz