Sałatka ze szpinaku, buraków i pomidorków koktajlowych. Z emulsją z szałwii i musem truskawkowym na bazie wina musującego. Deliciosa!
Składniki:
250g świeżego szpinaku
3 małe buraki
10 pomidorków koktajlowych truskawkowych
10 sporych truskawek
pół szklanki wina musującego
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki estragonu
1 łyzeczka miodu
kilka listków szałwii
8 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sok z 3/4 cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak umyć, osuszyć. Buraki umyć, ugotować (ok. 40 minut). Po ugotowaniu obrać i pokroić w kosteczkę. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Wszystko wymieszać w misce. Przygotować emulsję z szałwii. Szałwię, oliwę, czosnek, kilka ziaren pieprzu kolorowego, pół łyżeczki soli i sok z cytryny zmiksować w blenderze na jasnozieloną emulsję. Następnie przygotować mus truskawkowy. Truskawki oszypułkować, umyć i pokroić na kawałki. Wrzucić do rondelka, wlać wino musujące i gotować na małym ogniu aż do czasu, kiedy truskawki się rozgotują (10-15 min.), uwazając by ich nie przypalić! Dodać ocet balsamiczny, estragon, szczyptę soli i gotować jeszczcze przez ok. 5 min. Sałatkę podawać z emulsją z szałwii i musem truskawkowym.
Składniki:
250g świeżego szpinaku
3 małe buraki
10 pomidorków koktajlowych truskawkowych
10 sporych truskawek
pół szklanki wina musującego
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki estragonu
1 łyzeczka miodu
kilka listków szałwii
8 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sok z 3/4 cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak umyć, osuszyć. Buraki umyć, ugotować (ok. 40 minut). Po ugotowaniu obrać i pokroić w kosteczkę. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Wszystko wymieszać w misce. Przygotować emulsję z szałwii. Szałwię, oliwę, czosnek, kilka ziaren pieprzu kolorowego, pół łyżeczki soli i sok z cytryny zmiksować w blenderze na jasnozieloną emulsję. Następnie przygotować mus truskawkowy. Truskawki oszypułkować, umyć i pokroić na kawałki. Wrzucić do rondelka, wlać wino musujące i gotować na małym ogniu aż do czasu, kiedy truskawki się rozgotują (10-15 min.), uwazając by ich nie przypalić! Dodać ocet balsamiczny, estragon, szczyptę soli i gotować jeszczcze przez ok. 5 min. Sałatkę podawać z emulsją z szałwii i musem truskawkowym.
(lekko zmodyfikowany przepis na estragonowy mus truskawkowy pochodzi z Kwestii smaku )
Smacznego!
4 komentarze:
Dość ciekawe połączenie :>
obłędnie wygląda, jak tylko dorwę taki świeżutki szpinak zrobię i się pochwale :)
Mam nadzieję, że będzie smakować! Agatko! Marzy mi się Słodka Warszawa :(
Lubię takie połączenia.
Prześlij komentarz