To chyba najpyszniejszy sernik jaki udało mi się kiedykolwiek upiec. Tak puszysty, że rozpływa się w ustach. Pysznie waniliowy. Praca jaką się włoży w jego przygotowanie, na pewno zostanie wynagrodzona. Z trudem powstrzymuje się żeby nie zjeść całego sernika na raz... :)) Idealny!
Zdecydowanie polecam!* przepis z książki " Wypieki domowe" Ilona Fąferek, Kinga Osmycka, Warszawa 1990.
Składniki:
1 kg sera mielonego na serniki
8 jaj
250g masła roślinnego
1 i 1/2 szkl. drobnego cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ugotowane ziemniaki (średniej wielkości, zmielone na puree)
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek, do oddzielnych misek. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, dodać pokrojone na kawałki masło i ponownie zmiksować na puszysto. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier waniliowy, ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować. Dodać ser oraz zmielone na gładkie puree ziemniaki, znów zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie wmieszać najpierw połowę piany do masy serowej, a następnie resztę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C ( z termoobiegiem), na dole piekarnika umieścić blachę z wodą. Piec ok. 50 min, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na ok 15-20 min. Wyjąć ciasto z piekarnika i dobrze ostudzić. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową.
Smacznego!
24 komentarze:
Wygląda pięknie:) Takie waniliowe serniki lubię najbardziej.
cudny,ranyyyy,super,Maja38.
niesamowity!!zachwyca!wyszedł Ci idealnie
Serniki uwielbiam. Pychotka. Moje smaki :).
dzięki, cieszę się, że się wam podoba! :))
Cudeńko!
Prezentuje się niebiańsko :-) Aranżacja z koralikami piękna. Pozdrawiam
Dziękuję, pozdrawiam ciepło! :)
pięknie podany ;]
i wypiek sam w sobie pełen gracji.
klasyka w najlepszym wydaniu ;]
Serniki z ziemniakami są najjjjjlepsze!
NOWY ŚWIAT ???? ładny!!!
Interesuje mnie konkretna nazwa sera do tego sernika. Ponadto, co kryje się pod nazwą "masło roślinne"?
Serów mielonych na serniki w kilogramowych kubełkach jest na rynku wiele, nie używam zawsze tej samej firmy, dlatego nie mogę napisać konkretnej nazwy. Masło roślinne- tradycyjna margaryna... bez tłuszczu mlecznego, ale jeśli ktoś woli prawdziwe masło mleczne, myślę że można tu takiego użyć. Pozdrawiam.
Kasiu, a jak robisz polewę? Mogę polać czekoladą roztopioną z niewielką ilością mleka? Zwykle nie ubijam białek do sernika, bo białka sprawiają, że sernik mi rośnie, a potem pęka. Waham się, czy ubijać (lenistwo). :)
Czy ekstrakt z wanilii mogę zastąpić ziarenkami z wanilii? Jeśli tak, to z jakiej ilości? (ziarenka z pół laski?). A jutro jeszcze powtarzam Twój kompot wiśniowy. :)
Myślę że możesz polać roztopioną na kąpieli wodnej czekoladą ew z odrobiną mleka i malutką kosteczką masła. Ja czasami robię taką polewę jak do murzynka - kakao, cukier, masło, trochę słodkiej śmietanki lub mleka ;) ale proporcje na oko zawsze daje..jeśli chodzi o białka do sernika to zazwyczaj ubijam żeby był puszysty, moim zdaniem to nic jak pęknie. Ten sernik nie powinien pęknąc za bardzo albo w ogole bo pieczemy w niskiej temp i z wodą na dole piekarnika. Wesołych Świąt Aniu!
Wyszedł puchaty i jednak pękł, ale nic nie szkodzi. Miałam kłopot przez ziemniaki, bo były jakieś włókniste. Ostatecznie przetarłam ser przez sitko, aby się tych włókien ziemniaczanych pozbyć... Na wniosek Marysi zrezygnowałam w ogóle z polewy. :) Sernik miał największe wzięcie ze wszystkich ciast. :) Wesołych Świąt, Kasiu!:)
Dziękuję! Aniu, moim zdaniem pęknięciami w serniku nie należy się przejmować ;) ja np wolę żeby już pękł ale był bardziej puchaty niż zbity. Cieszę się że jednak smakował!
witam mozna prosic o wymiary blaszki ? pozdr.
Witam - Wielkanoc - ale zamiast baby będzie Pani sernik.........zycze duzo radosci ....Anna
Pani Anno, dziękuję! Dla Pani i Rodzinki również wszystkiego dobrego i dużo radości z okazji Świąt!
Pani Anno, dziękuję! Dla Pani i Rodzinki również wszystkiego dobrego i dużo radości z okazji Świąt!
Kasiu, pieczesz ten sernik w piekarniku elektrycznym? Mam wrażenie, że odkąd muszę piec w elektryce ciasta mniej się udają
Dawno go nie piekłam, ale jak piekłam to zawsze w elektrycznym ;)
Prześlij komentarz