10/11/2009

Gruszka.Wanilia.Kokos.

Gruszki z wanilią, pod kokosową kruszonką.



Składniki: (na 2 porcje):
2 średnie gruszki
2 łyżeczki syropu klonowego/miodu
2 łyżki soku z cytryny
½ laski wanilii
½ łyżeczki cynamonu

Na kokosową kruszonkę:
50g zimnego masła
2 łyżki cukru
¼ szkl. mąki
½ szkl. wiórków kokosowych


Przygotowanie:
Gruszki umyć, obrać i pokroić na plastry. Włożyć do naczynia żaroodpornego, z laski wanilii wyskrobać ziarenka i ‘wysmarować ‘nimi gruszki. Polać gruszki syropem klonowym, cytryną i posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 10 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło, cukier, mąkę i wiórki dokładnie wymieszać i wstawić do zamrażarki na 15 min. Do czasu wyjęcia kruszonki z zamrażarki nie wyjmować gruszek z piekarnika ( niech sobie siedzą w cieple). Po 15 min. pobytu kruszonki w zamrażarce, wyjąć gruszki z piekarnika i rozkruszyć na nie ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec do czasu aż kruszonka będzie złocista. Najlepiej jeść na ciepło :)

Smacznego!

1 komentarz:

asieja pisze...

słodkie pogaduchy (:
a to połączenie wanilia kokos gruszka całkowicie do mnie przemawia