3/01/2010

Bataty. Krewetki.

W Polsce bataty, czyli słodkie ziemniaki są raczej niedoceniane i rzadko przyrządzane, mimo że do Europy trafiły jeszcze przed zwykłymi ziemniakami. Bataty mają słodki, pomarańczowy ( dzięki zawartości beta karotenu) miąższ, idealny do przyrządzenia sycącej, rozgrzewającej, słonecznej zupy-krem.
Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia n.2/2010

Składniki (2-3 os):
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
1 spory słodki ziemniak(batat)
3 szkl. wrzątku
kilka krewetek tygrysich lub garść krewetek koktajlowych
sól, pieprz
do podania: jogurt naturalny, krewetki tygrysie

Przygotowanie:
Posiekaną cebulę i czosnek podsmazyć w rondlu na oliwie przez 2-3 min. Wrzucić pokrojonego w kostkę batata, zalać 3 szkl. wrzątku. Gotować 15-20 min, az ziemniak będzie miękki. Wrzucić krewetki, gotować 2-3 min i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Krem podawać gorący, z blanszowanymi przez 1-2 min. krewetkami tygrysimi i jogurtem. Mozna posypac świezą kolendrą, natką pietruszki lub koperkiem.


Smacznego!

4 komentarze:

Ruda Wiewióra pisze...

musiałabym pominąć krewetki, ale za to bez nich jestem pewna, że zupa zniknęłaby całkowicie

:)

Kasia pisze...

agatko, ale czemu? przecież krewetki są pycha!
niekoniecznie by zniknęła, możesz zawsze spróbować zrobić taką zupę bez krewetek. myślę, że smakowo zbliżyłaby się do takiej prostej dyniowej (w końcu w batatach jak i w dyni ten beta karoten, troche to ich do siebie zbliża)
a może kawałek gotowanego, rozdrobnionego kurczaka zamiast tych krewetek? (:

Alexis pisze...

pycha.
ale kiedy zrobisz cos szwedzkiego? zrob cos, plisss.

Anonimowy pisze...

to bardzo smaczna i prosta zupa - w miejsce krewetek można dać drobne(bez przesady)kawałeczki kurczaka.W wersji super dodaj pokrojone avocado zmienią charakter zupy z kremu na fusion tuż przed podaniem. Spróbuj dodać startą skórkę z limonki na kilka minut przed końcem gotowania - zmieni nieco aromat i wydobędzie smak .... ale są to wariacje ( sprawdzone ).
ps.
bardzo udane zdjecia