4/26/2010

Naleśniki ryżowo kokosowe.

Bardzo mięciutkie, delikatne i aromatyczne naleśniki. Dzięki mące ryżowej są nieco lżejsze od naleśników z mąki pszennej. U mnie w wersji słodkiej, ale można je nadziać na słono. Polecam, szczególnie osobom będącym na diecie bezglutenowej. Bezglutenowe naleśniki ryżowe są równie smaczne jak tradycyjne naleśniki na mące pszennej, a dodatek mleka kokosowego nadaje im wspaniałego aromatu.


Składniki:
150g mąki ryżowej
250ml mleka kokosowego
1 jajko
2 łyżki oleju ryżowego

ew. do nadziania:
cukier palmowy
masło
wiórki kokosowe
lub ulubiony dżem

Przygotowanie:
Jajko roztrzepać. Dodać mleko kokosowe i wymieszać trzepaczką. Stopniowo, mieszając dodawać mąkę ryżową. Dodać olej i znów wymieszać. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję. Smażyć na rozgrzanej patelni jak zwykłe naleśniki. (uwaga! patelnia nie może być zbyt mocno rozgrzana przy nalewaniu ciasta)

Nadzienie: cukier palmowy i masło ( w proporcjach wg uznania) roztopić na patelni, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Kłaść smarowidło na naleśniki i zawijać w trójkąty, rulony, krokiety, wg. uznania!


Smacznego!

6 komentarzy:

Alexis pisze...

mmmmmm! wygląda na to ze sa mniam mniam!

asieja pisze...

wolę w wersji słodkiej
najlepiej z twarożkiem :-)

absolutely abstruse pisze...

Muszą być pyszne :)

Mry pisze...

Co to znaczy, że ciasto wiuruje?

Kasia pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Mry pisze...

Bezglutenowe naleśniory! mmmmmmmmmmm! <3 nnamówię Łukania, żeby zrobił (on jest w domu od naleśników, mi wychodzą jakieś kluchy zawsze..)