1/21/2011

Lekka sałatka z granatem.

Sesja. Z braku czasu będzie bardzo krótko.

Orzeźwiająca, soczysta, chrupiąca sałatka z egzotycznym elementem. Wspaniale pasuje do różnego rodzaju mięs!

Kupując owoce granatu, należy wybierać te z jak najbardziej czerwoną skórką. Wtedy ziarenka powinny być również mocno czerwone, soczyste i dojrzałe. :)

Polecam!



Składniki:
główka sałaty lodowej
mały pęczek szczypiorku
ziarenka z 2 owoców granatu
podprażone orzeszki pinii (opcja)

sos:
6-7 łyżek jogurtu naturalnego
łyżka octu malinowego
sok z 1/2 granatu
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz do smaku
szczypta sproszkowanego chilli

Przygotowanie:
Sałatę porwać na kawałki, umyć, osuszyć i włożyć do miski. Dodać drobno posiekany szczypiorek i ziarenka granatu. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, polać sałatę. Wymieszać. Można posypać podprażonymi na patelni orzeszkami piniowymi.

Smacznego!

2 komentarze:

An pisze...

Czy ocet malinowy można zastąpić innym, np. jabłkowym?

Kasia pisze...

Myślę, że można ;)