1/07/2011

Pekan cookies.

Mocno orzechowe, lekko maślane i idealnie kruche. Łatwe w przygotowaniu. Uwaga! Mogą uzależnić ;)
Przepis od Bei.



Składniki (ok.45 szt):
200g miękkiego, prawdziwego masła
100g drobnego cukru (można użyć cukru trzcinowego - K.)
2 żółtka
3 łyżki syropu klonowego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
ok. 280g mąki
150g drobno posiekanych orzechów pekanowych

Przygotowanie:
Masło miksować aż będzie puszyste i jaśniejsze. Stopniowo dodawać cukier i ubijać jeszcze chwilę. W małej miseczce lekko roztrzepać żółtka, syrop klonowy i ekstrakt z wanilii. Ubijając masę maślaną, wlać do niej masę żółtkową. Następnie dodać orzechy i stopniowo mąkę*. Dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i chłodzić przez min. 2 godziny (wyjąć z lodówki na ok. 10 minut przed planowanym wałkowaniem, by ciasto lekko się ociepliło i łatwiej wałkowało).
Piekarnik rozgrzać do 165º - 170ºC. Ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm (jeśli ciasto jest dosyć klejące, można wałkować przez papier lub folię, by nie dosypywać zbyt dużo dodatkowej mąki). Wycinać kółeczka o średnicy ok. 5 cm (lub inne kształty), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut, aż będą lekko złote. Po upieczeniu wystudzić na kratce i przełożyć do puszki na ciasteczka.

*(ilość dodanej mąki zależy od wielkości żółtek i od typu użytej mąki, dobrze jest więc dosypywać ją stopniowo, by ciasto nie zrobiło się zbyt suche)

Smacznego!

1 komentarz:

peggykombinera pisze...

wyglądają jakby stały na wodzie :)
ekstra efekt :)