2/18/2011

Placek drożdżowy z sosem krówkowym.

Lekki jak chmurka, bardzo aromatyczny - z waniliową kruszonką i słodkim, aksamitnym sosem o smaku krówki. Placek drożdżowy idealny! Mi kojarzy się z ciepłym domem. Wbrew pozorom i obawom przed drożdżowym, bardzo łatwo się go robi!

Polecam i życzę miłego weekendu! :)



Składniki:
na ciasto:
4 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki drobnego cukru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka ekstraktu z wanilii
130g roztopionego masła
4 jaja
1 szklanka mleka
14g suszonych drożdży
+ na kruszonkę: masło, mąka, cukier waniliowy
sos krówkowy:
4 łyżki cukru trzcinowego
6 łyżek cukru muscovado
4 łyżki białego cukru drobnego
filiżanka gorącego mleka
filiżanka słodkiej śmietanki
łyżka masła

Przygotowanie:
Ciasto:Mąkę wymieszać z drożdżami. Jaja utrzeć z cukrami do białości i dodać do mąki. Wyrabiać ciasto, dolewając ciepłe mleko. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać do wchłonięcia się tłuszczu (gdy będzie zbyt gęste dodać trochę mleka, a gdy zbyt rzadkie, dodać mąki). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5h. W tym czasie przygotować kruszonkę siekając masło z mąką i cukrem waniliowym, następnie przykryć folią i włożyć do lodówki na czas wyrastania ciasta. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy (ok.35x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem i pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Posypać kruszonką i piec około 30 min w 180 st C. W tym czasie można przygotować sos.
Sos:Wymieszać wszystkie cukry, wsypać ok. 3/4 mieszanki cukrowej do rondla z grubym dnem i na małym gazie!! ( cały czas mieszając by się nie spaliło) rozpuścić cukier. Gdy będzie już rozpuszczony, dodać masło, resztę cukru i bardzo powoli wlać gorące mleko - cały czas mieszając. Gdy wszystko dobrze się połączy, dodać śmietankę. Gotować na małym gazie, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje (ok. 15 min).

Smacznego!

4 komentarze:

kulinarne-smaki pisze...

Jedno z moich ulubionych ciast, tylko że ja zawsze dodaję owoce :) Zapraszam do mnie

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ileż bym teraz dała za porcję takiego ciasta i ten sos - marzenie! Tymczasem leżę i walczę z grypą...
Piękne zdjęcia, ciasto i cały blog fantastyczny!
Pozdrawiam serdecznie:)

Kasia pisze...

Dziękuję bardzo :) Anno-Mario życzę w takim razie szybkiego powrotu do zdrowia! Pozdrawiam ciepło! ;)

Anonimowy pisze...

moje ulubione ciacho, najlepiej mi smakuje z serem....ale to już smaki indywidualne,pychotka