4/06/2011

Polędwiczki z morelami.

Bardzo łatwe do przygotowania, smaczne i wykwintne polędwiczki wieprzowe! Wystarczy 5 składników + przyprawy. Obiad ekspresowy w 30 min.

Polecam!

*przepis z miesięcznika Kuchnia 1/2011



Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe, po 1/2 kg każda
50 dkg moreli przekrojonych na połówki (świeże lub z syropu, mogą być również brzoskwinie)
1/2 szklanki musztardy francuskiej (gruboziarnistej)
słoiczek dżemu morelowego
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Piekarnik ustawić na opcję grill ( lub tylko górna grzałkę) na 220-230 st. C. Wymieszać musztardę z dżemem i odłożyć 2/3 mieszaniny. Do reszty dodać czosnek. Polędwiczki umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Na każdą nałożyć porcję masy morelowo-musztardowo-czosnkowej i ułożyć mięso na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wymieszać morele z masą morelowo-musztardową i ułożyć dookoła polędwiczek. Piec około 15-20 min na górnym poziomie nagrzanego piekarnika. Mięso wyjąć, ułożyć na desce i odczekać 5 min by soki się rozłożyły. Pokroić mięso w ukośne plastry, podawać z upieczonymi morelami i ryżem (można go ugotować kiedy polędwiczki się pieką).

Smacznego!

3 komentarze:

Magda Baran pisze...

Zgadzam się. polędwiczki są szybkie i bezstresowe ;) No i pyszne! Ciekawe smaki :)

Anonimowy pisze...

nareszcie jakis mieski konkret -dobre

tu-tusia pisze...

Oj chyba sobie dziś na obiadokolację zmontuję te polędwiczki :)