7/22/2011

Ratatouille!

W polskiej wersji - ratatuj. Pyszna potrawa warzywna rodem z Francji. Moc świeżych warzyw, sos pomidorowy i sporo aromatycznych ziół. Wcześniej wiele razy robiłam ją w wersji szybkiej, tzn. wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, wrzucone razem na patelnie z sosem pomidorowym i uduszone. Jednak kiedy zobaczyłam inną, bardziej elegancką wersję ratatuj na tym blogu, wiedziałam że muszę ją zrobić! Gdy oglądałam zdjęcia na blogu Fanny, przypomniała mi się zabawna bajka, w której francuski szczur Remy również "gotował" ratatuj w takiej właśnie wersji - cienkich, delikatnych plasterków, ułożonych na przemian w naczyniu. Choć ten sposób przygotowania potrawy wymaga więcej czasu, dla efektu końcowego warto! Do potrawy najlepsze są młode warzywa, w sezonie. Świeże pomidory i świeże zioła. A teraz cukinii, kabaczków, bakłażanów, pomidorów i papryki na straganach w bród! :) Poza sezonem do zrobienia sosu można użyć krojonych pomidorów z puszki ( najlepiej pelati). Sos zrobiony z pomidorów z puszki będzie również bardziej gęsty niż sos z pomidorów świeżych.

* lekko zmodyfikowany przepis z ww. bloga foodbeam



Składniki:
sos:

3 łyżeczki oliwy
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
750g pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę
gałązka świeżego tymianku
gałązka świeżej bazylii
gałązka świeżego oregano
1/2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli, szczypta świeżo mielonego pieprzu
warzywa:
4 pomidory
1 średnia zielona cukinia
1 średnia żółta cukinia
2 małe cebule
1 średni bakłażan**
1 średni kabaczek
2 małe papryki (czerwona i pomarańczowa)
gałązka świeżego tymianku
gałązka świeżej bazylii
gałązka świeżego oregano
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Sos:
Oliwę, czosnek i cebulę wrzucić na dużą patelnię z grubym dnem. Na małym ogniu dusić aż cebula zmięknie (ok. 7 min). W tym czasie zalać pomidory wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić pomidory na patelnię, dodać posiekane zioła: tymianek, bazylię, oregano oraz cukier puder. Gotować na wolnym ogniu, aż pomidory będą b. miękkie, a sos gęsty ( ok. 30 min). Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. W czasie kiedy sos gęstnieje, pokroić wszystkie warzywa w cieniutkie plasterki - najlepiej na krajalnicy ( paprykę pokroić w cienkie paski). Sos pomidorowy rozprowadzić równomiernie na dnie naczynia żaroodpornego. Układać warzywa tak by zachodziły na siebie, najlepiej w jakieś sekwencji np. pomidor-cukinia-papryka-cebula itd. i znów tak samo. Warzywa można układać w naczyniu w kilku warstwach, jedna na drugiej. Skropić całość oliwą, posypać solą, pieprzem, posiekanymi ziołami. Naczynie owinąć szczelnie folią aluminiową i włożyć do piekarnika. Piec 30 min w temp. 180 st C., następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec jeszcze 45 min. Zdjąć folię aluminiową, piec jeszcze ok. 10 min ( opcja: przy tym kroku, można posypać wierzch ratatouille ulubionym żółtym serem startym na tarce lub położyć plastry mozarelli).

**niektóre bakłażany mają goryczkę, lecz można się jej pozbyć w prosty sposób. Po pokrojeniu warzywa, plasterki należy rozłożyć, oprószyć porządnie solą i zostawić na ok. 10 min by bakłażan "wypocił" goryczkę. Następnie należy umyć plasterki pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć.





Smacznego!

7 komentarzy:

Karmel-itka pisze...

jak kolorowo i wakacyjnie!
wspaniałe.

Kasia pisze...

Karmelitko: dziękuję! :))

Anonimowy pisze...

slinka cieknie na sam widok...uwielbiam:)

Kasia pisze...

schokolade: i ja uwielbiam ratatuj! :) pozdrawiam serdecznie!

Paula pisze...

wygląda bajecznie! w lecie to jeden z najpyszniejszych obiadów :)

Panna Malwinna pisze...

Niczym u Remiego ;) Pięknie wygląda;)

Kasia pisze...

Paula: dziękuję! oj tak, warzywne dania w lecie są najlepsze, ale w taką pogodę jak mamy teraz... to bardziej jesień niż lato ;)

Panna Malwinna: :) dziękuję!