9/29/2011

Magdalenki w wersji mini.

Cudeńka. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka biszkoptowe rodem z Francji. Idealne do popołudniowej herbatki albo do porannej kawy. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Prosty i smaczny deser na jeden kęs.

Przepis zaczerpnięty od Viridianki z Cioccolato Gatto, z moimi niewielkimi modyfikacjami.



Składniki:

100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
2 jaja
75g cukru kryształu (dałam 40g fruktozy - K.)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrami i ekstraktem waniliowym lub skórką cytrynową, na jasną i puszystą masę. Powoli dodać suche składniki, masło i ponownie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 205 st. C. ( z termoobiegiem). Foremki na magdalenki* wysmarować masłem i napełnić ciastem (napełniłam do pełna - K.). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 5 minut, aż będą rumiane. Ciepłe ciasteczka wyjąć z foremek i odstawić do ostygnięcia na kuchennej kratce. Najlepsze są w dniu pieczenia.

*Używałam foremek na 'mini magdalenki'



Smacznego!

7 komentarzy:

Tyna pisze...

Rzeczywiście cudeńka:) Bardzo bym chciała je zrobić, ale nie mam foremek. Na pewno pyszne:)

Kubełek Smakowy pisze...

Piękne! I magdalenki, i zdjęcia ;-)

Kasia pisze...

Tyna: ja też długi czas nie miałam, aż moja mama kupiła i odłożyła do szafki nawet nie rozpakowaną foremkę... dziś sobie o niej przypomniałam i w końcu powstały magdalenki :))

Kubełek Smakowy: dziękuję!!

Mar pisze...

klasyka..której nigdy nie zrobiłam:) wyglądają uroczo, czas nabyć formę i szaleć:)

burczymiwbrzuchu pisze...

Idealne do herbatki. A prezentują się przepięknie!

Anonimowy pisze...

cudeńka a i owszem -ale dla mnie z 5 razy za małe :))

peggykombinera pisze...

Jeżeli magdalenki to tylko ze wspomnieniem Prousta. Tworzą oni idealny tandem wspomnień:)
do tego herbata z sokiem malinowym.
Pyszności!