9/23/2011

Polędwiczki wieprzowe z kurkami.

Jesienne danie na pierwszy dzień jesieni: Polędwiczki w aromatycznym, kremowym sosie z całych kurek. Chyba jedno z moich ulubionych dań mięsnych. Kiedy je jem, mam wrażenie że jest bardzo domowe, wręcz kojące dla podniebienia :) Mięso jest bardzo delikatne, a sos lekki. Idealnie komponują się z ryżem - wtedy nabierają dodatkowej delikatności, ale można je również podać z makaronem.
Pyszne, delikatne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

*wg przepisu mojej mamy



Składniki:
1 duża polędwiczka wieprzowa
1 kg kurek
400 ml śmietanki 30%
1 mała cebulka
masło klarowane
olej
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji


Przygotowanie:
Kurki oczyścić z piasku i dokładnie umyć. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić posiekaną cebulkę i zeszklić. Dodać kurki. Dusić ok. 20 min na średnim ogniu. W tym czasie polędwiczki oczyścić z białych błon i pokroić w ukośne plastry o szerokości ok. 1,5cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju, z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do uduszonych kurek dodać śmietankę. Sosem kurkowo-śmietanowym zalać polędwiczki. Włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ok. 30 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem.




Smacznego!

Polędwiczki biorą udział w akcji Grzybobranie 2011:

7 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Danie rewelacyjne- delikatne polędwiczki i smak jesieni -kurki!
Jak zawsze fantastyczne

asieja pisze...

te kurki najbardziej kuszące:-)

Anonimowy pisze...

Nie wiem czy wiesz, ale polędwiczki z kurkami to sztandarowe danie wielu miedzynarodowych delegacji goszczących w Polsce. Wprawdzie przypisujemy sobie jako tradycyjna polską potrawę , ale jest znana i bardzo ceniona w wielu krajach europy.
Zawsze sama chylę czoła przed tę wspaniałą kompozycją smakową.

Kasia pisze...

tego nie wiedziałam :) i nawet nie wiedziałam że jest to potrawa uznana za tradycyjną polską, ale wiem jedno - są pyszne!! :) pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Kasiu- też są moim przysmakiem. W odległej przeszłości sam sos kurkowy z ziemniakami był dla mnie rarytasem , czasem były jakieś mielone z kurkami a czasem nawet kotlety rybne z tym fantastycznym sosem z kurkami.Jak był robiony dokładnie nie wiem ala zawsze ze śmietaną.

waldi pisze...

Dla mnie to danie.. też jest pyyyszne:)

Kasia pisze...

Anonimowy: o! kotlety rybne z sosem kurkowym brzmią niesamowicie ciekawie! :))

Waldi: ciesze sie :)