12/10/2011

Makowe rogaliki - księżyce.

Delikatne, krucho drożdżowe ciasto. Wilgotne, aromatyczne, pachnące świętami nadzienie makowe. Idealne do kawy czy herbaty, przy świątecznym stole ( i nie tylko). Takie rogaliki makowe można również zapakować w ozdobną metalową puszkę, przewiązać wstążką i podarować komuś w prezencie :)

Polecam!



Składniki:
na ciasto:

1kg mąki
2 jaja
15dkg świeżych drożdży
500g masła roślinnego
2 łyżki cukru
szczypta soli
na nadzienie:
300g maku
mleko (tyle żeby przykryło mak ponad 1 cm)
70g orzechów włoskich
70g migdałów w słupkach
50g skórki pomarańczowej
50g żurawiny
90g stopionego masła
200g płynnego miodu
ekstrakt pomarańczowy i migdałowy
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:
Mak: Mak zalać mlekiem w rondlu ( tak by zakrywało mak ponad 1 cm), zagotować i gotować na średnim ogniu ok. 20 min. Ugotowany mak wystudzić, zmielić dwukrotnie w maszynce. Dodać posiekane orzechy włoskie, migdały, skórkę pomarańczową, żurawinę, ekstrakt pomarańczowy, ekstrakt migdałowy, stopione masło, skórkę i sok z cytryny oraz miód. Wszystko dobrze wymieszać.
Ciasto: Mąkę, jaja, cukier, sól i pokruszone drożdże wrzucić do miski. Masło roztopić i lekko ciepłe dodać do pozostałych składników. Zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować na cienki placek (ok.2 mm). Wykrawać okrągłe placuszki ( o średnicy ok.10 cm). Na środek każdego placuszka kłaść masę makową, składać na pół i delikatnie dociskać, by brzegi się skleiły ( podobna technika jak przy lepieniu pierogów). Piec w temperaturze 180 st.C aż będą rumiane. Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować i posypać suchym makiem.



Smacznego!

5 komentarzy:

Dusia pisze...

Jakie pyszne muszą być!

Sue pisze...

Wyglądają tak słodko koło tych perełek.. Aż buzia się uśmiecha. :)

Karmel-itka pisze...

jeżeli tak smakują jak wyglądają i się zapowiadają... muszą byc obłędne!

Kamila pisze...

Śliczne!

Monika pisze...

zapachniało mi makiem;)))