5/23/2012

Ciasto truskawkowe z delikatną pianką.

Kruchy, mocno maślany spód, owoce lata, a na wierzchu delikatna, rozpływająca się w ustach pianka. Ciasto idealne na letnie spotkania w ogrodzie czy pikniki. Myślę, że w sezonie zamiast truskawek dobrze mogą się również sprawdzić maliny, jagody lub czarne porzeczki.


Składniki:
na ciasto:
3,5 szkl. mąki pszennej
300 g masła (miękkiego)
3/4 szkl. cukru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
na pianę:
5 białek
3/4 szkl. cukru pudru
szczypta soli

+ ok.600g truskawek

Przygotowanie:
Z mąki, masła, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią i włożyć na 1h do lodówki ( lub 30 min. do zamrażarki). W tym czasie oszypułkować i pokroić truskawki na połówki. Schłodzone ciasto wyjąć, wyłożyć nim blachę(ok.23x35cm), posypać cienką warstwą bułki tartej. Na cieście poukładać truskawki, posypać cukrem z prawdziwą wanilią i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na około 20 min. Po ok. 15 min. od włożenia ciasta do piekarnika, zacząć ubijać pianę z białek, ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Powinna być sztywna i lśniąca. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 120 st. C. Wyłożyć pianę na ciasto i ponownie włożyć do piekarnika, na ok. 30-40 min ( pianka ma być lekko rumiana). Po upieczeniu dobrze schłodzić. Można podawać z plasterkiem świeżej truskawki i listkami mięty.


Smacznego!

*przepis własny

7 komentarzy:

Angelika Szostak pisze...

Takie delikatne ciasta są idealne na upalne dni, i do tego jak pięknie wygląda;)

Ale babka i robi to co lubi pisze...

Beza idealna! wygląda bardzo smakowicie

Jakub pisze...

Pysznie wygląda i na pewno smakuje :)

basia pisze...

podoba mi sie, chetnie sprobuje..

zauberi pisze...

pięknie wygląda :) zjadłabym kawałek

Justin&Dorothy pisze...

Bardzo fajne ciasto, szkoda tylko, że u nas nie ma już świeżych truskawek... :)

Kasia pisze...

dziękuję za wszystkie miłe komentarze :)