8/20/2012

Lekka sałatka z kwiatami cukinii i kaszą bulgur

Za oknem znów praży, temperatura iście letnia, wakacyjna. W taką pogodę mam ochotę na lekkie, bezmięsne i nie zapychające dania. Taka właśnie jest sałatka z kaszy bulgur, z kwiatami cukinii, cukinią i bazyliowym pesto. Sycąca, pożywna, lecz nie zapychająca. Lekka, orzeźwiająca i pyszna! Teraz kiedy jest sezon na cukinię łatwiej o jej kwiaty, chociaż przyznam, że kiedy byłam ostatnio na targu tylko jeden sprzedawca miał to cudo. Piękny, duży pęczek żółciutkich, słonecznych kwiatów. Od razu wiedziałam co z nich powstanie. Pyszne były by też nadziane serkiem i upieczone lub usmażone w cieście. Ale kiedy na zewnątrz tak gorąco lepiej nie włączać piekarnika ani nie smażyć nic w gorącym tłuszczu ( przekonałam się o tym ponownie smażąc dziś rano placki z jabłkami - w kuchni była sauna!). Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną - wtedy jest orzeźwiająca.

*lekko zmodyfikowany przepis z książki Sałatki, Eleny Balashovej


Składniki:
300g drobnej lub średniej kaszy bulgur
2 małe cukinie
150g zielonego pesto ( domowego lub kupionego)
100ml oliwy
50g orzeszków pinii
spory pęczek kwiatów cukinii ( ok. 15-20 kwiatów)
paczka roszponki lub rukoli
łyżka soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny ( drobno otarta)
łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kaszę wsypać do miski, zalać wodą ( 2 x tyle co kaszy) i odstawić na 30 min. Po tym czasie odsączyć kaszę na sicie, przesypać do garnka, zalać świeżą wodą, tak by było jej 1 cm ponad kaszę. Gotować ok. 7-8 min. Odstawić do ostudzenia. Cukinie pokroić w cienkie, krótkie słupki, dodać do ostudzonej kaszy. Dodać pesto, oliwę, sok i skórkę z cytryny, mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać. Kwiaty cukinii umyć, osuszyć, pozbawić zielonych końcówek, pokroić i dodać do kaszy, delikatnie przemieszać. Orzeszki pinii lekko podprażyć na patelni, ostudzić. Na dużym talerzu rozsypać roszponkę lub rukolę, wyłożyć kaszę z cukinią, posypać orzeszkami. Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną. Na wierzchu można ułożyć kilka całych kwiatów cukinii do dekoracji i posypać niewielką ilością świeżej posiekanej mięty.


Smacznego!

4 komentarze:

Alexis pisze...

Świetna, uwielbiam kwiaty cukinii! A sałatka byłaby też wspaniała z pesto zrobionym pół na pół z bazylii i z mięty :)

Kasia pisze...

To prawda, byłaby jeszcze bardziej orzeźwiająca! :)

Anonimowy pisze...

Baaardzo ciekawa i ładna

Kasia pisze...

dziękuję :)