6/13/2013

Pavlova z owocami i syropem różanym

Beza Pavlovej, Pavlova, White Pavlova lub po prostu beza z owocami, nazw jest wiele, ale to nic innego jak klasyczny, dobrze znany wielu z Was deser bezowy. Lekka jak chmurka beza, chrupiąca z wierzchu, piankowa i ciągnąca wewnątrz, z kremem śmietankowym na wierzchu i mnóstwem soczystych letnich owoców i delikatną nutą różaną. Wspaniały letni deser, który mimo swojej słodkości, nie zapycha. Polecam gorąco na letnie spotkania :)

*przepis na bezę z Kwestii Smaku



Składniki:
beza: 
170ml białek
250g cukru
łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
krem:
400-500ml śmietanki kremówki 30% ( bardzo zimnej)
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny
+ świeże owoce: truskawki/czereśnie/morele/maliny/jagody/borówki itd.itd. - co akurat mamy dostępne pod ręką 
+ 3-4 łyżki syropu różanego ( opcjonalnie, ale warto)
+ listki świeżej mięty



Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 120 st. C bez termoobiegu. Na płaską blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, obrysować pośrodku okrąg o średnicy ok. 20 cm. Białka umieścić w dużej misie ( znacznie zwiększą objętość). Ubijać na średnich obrotach aż powstanie jeszcze rzadka piana (ok1,5 - 2 min.). Cały czas ubijając dodawać po łyżeczce cukru. Gdy piana będzie już gęsta i lśniąca ( po ok 3 min.) dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze 2 minuty. Pianę wyłożyć na przygotowany okrąg, podnosząc szpatułką boki do góry, tak by na środku zostało zagłębienie ( na krem i owoce). Wstawić na 30 min do piekarnika nagrzanego do 120 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i piec jeszcze 2 godziny. Po upieczeniu wyjąć bezę, przełożyć ją bardzo delikatnie ( jest krucha!) na kratkę i zostawić na ok. 2 godziny do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie wyjąć śmietankę z lodówki, dodać cukier puder, pastę waniliową i skórkę z cytryny. Ubić na sztywną pianę. Wyłożyć śmietankę na bezę, udekorować owocami i listkami mięty, polać syropem różanym. Podawać natychmiast. 

*bezę najlepiej zjeść tego samego dnia, w którym została przygotowana ponieważ od kremu może rozmięknąć - można również przygotować samą bezę dzień wcześniej a przed podaniem wyłożyć na nią śmietanę i owoce



Smacznego!

7 komentarzy:

Iwona Sirko pisze...

Uwielbiam pavlowa. Ta wyglada pięknie.

Słodko i Pieprznie pisze...

piękna i dostojna i zapewne bardzo smaczna http://slodkoipieprznie.blogspot.com/

Bazyliowy mus pisze...

uwielbiam!!! śliczna!

Maggie pisze...

Wyglada oblednie!

Brenia pisze...

Ale pyszna owocowa pavlova! uwielbiam ją :)

Kasia pisze...

Dziękuję :)

Spiżarnia smaków pisze...

Wygląda niesamowicie!