7/21/2013

Tarta z czekoladą i malinami

Przepyszna, lekka tarta na lato. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Najlepsza na letnie spotkania, czy podwieczorek w ogrodzie. Kruchy, słodki spód, domowy dżem malinowy, gorzka czekolada dla równowagi i świeże maliny dla nadania lekkości. Dla mnie to deser idealny. Połączenie malin i czekolady sprawdza się naprawdę znakomicie. Kruchy spód do tego deseru przygotowywałam już tradycyjnie - pieczony, jak i z kruchych ciasteczek. Moim zdaniem obie opcje są trafione, przy czym spód z ciasteczek może się odrobinę bardziej kruszyć przy krojeniu, ale to opcja szybsza niż domowy, pieczony kruchy spód. Poniżej podaję obie opcje - wybierzcie tę która wam bardziej odpowiada.

*przepis na nadzienie z książki: The Retro Cookbook - Australian Woman's Weekly



Składniki:
ciasto:
250g mąki
150g masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody

/ALBO:
400g ciastek digestive
170g stopionego masła

nadzienie:
słoik dżemu malinowego ( najlepiej domowego)
250g gorzkiej czekolady
25g masła
160 ml słodkiej śmietanki 30%

+400g malin

Przygotowanie:
Jeśli decydujecie się na spód pieczony: umieścić w misie: mąkę, masło, cukier puder, sól, wodę. Zagnieść gładkie ciasto, włożyć na 20 min do zamrażarki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C. Wyjąć schłodzone ciasto, wylepić nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika, piec ok 20 min, aż się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i porządnie ostudzić.
Jeśli decydujecie się na spód z ciasteczek: ciasteczka rozkruszyć bardzo drobno - na pył. Dolać stopione masło, porządnie wymieszać. Masą wylepić formę do tarty, włożyć do lodówki na 30 min.

Na przygotowany spód wyłożyć równomiernie dżem. Czekoladę połamać na kostki, wrzucić do miski. Masło stopić, dodać gorące do czekolady. Śmietankę mocno podgrzać ( ale nie zagotować!) i gorącą wlać do czekolady. Mieszać, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Ostudzić. Wylać czekoladę na dżem, na wierzchu poukładać świeże maliny, włożyć do lodówki na ok 1h. Przed podaniem wyjąć na ok. 10 min, żeby czekolada nie była zbyt twarda.



Smacznego!

3 komentarze:

Alexis pisze...

wspaniałe!

Marta pisze...

Bajkowe ciacho :) i kolorowe i owocowe i pyszne!

gin pisze...

Mmm, coś cudownego... Aż mam ochotę wbić widelczyk w monitor!