12/22/2014

Ciasteczka migdałowe - marcepanki

Ostatnio znalazłam wspaniały przepis na bezglutenowe ciasteczka migdałowe. Bez mąki, cukru i masła. Do ich przygotowania potrzeba tylko dwóch składników - migdałów i miodu. Do masy dodałam jeszcze ekstrakt migdałowy i wyszły ciasteczka o smaku marcepanowym. Nie są to kruche ciasteczka - są lekko ciągnące. Bardzo szybkie w przygotowaniu - jeśli nie macie jeszcze prezentów dla bliskich, możecie na prezent przygotować takie ciasteczka. Do masy można dodać przyprawę do piernika i otrzymamy pyszne, zdrowe ciasteczka korzenne. Można również dodać skórkę cytrynową lub pomarańczową dla nadania świeżego smaku. Idealne do zimowego grzańca lub herbaty z pomarańczą. Do gorącej czekolady z chilli i do aromatycznej kawy z cynamonem. Pyszne, polecam!

*przepis stąd



Składniki (na ok 24 małe ciasteczka):
200 g płatków migdałowych (lub całych migdałów blanszowanych) 
3 i 1/2 łyżki miodu
kilka kropli ekstraktu migdałowego

Przygotowanie:
Migdały zmielić w malakserze/blenderze/maszynce do mielenia na drobną mąkę. Dodać miód oraz ekstrakt migdałowy. Wyrobić gładkie ciasto (najlepiej w rękawiczkach gumowych, na silikonowej macie ponieważ ciasto jest klejące). Ciasto przykryć folią spożywczą, rozwałkować na cienki placek. Wycinać dowolne kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 11 minut w 140 st C (termoobieg).




Smacznego!

1 komentarz:

Magdalena Kuchaja pisze...

cudowne, zwłaszcza te choineczki :)