2/27/2010

Kochanie, zrób mi śniadanie! Bliny.

Bliny to tradycyjne danie kuchni kresowej z Podlasia ( wpływy tradycji litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, tatarskiej, rosyjskiej). Najczęściej bliny jada się z kwaśną bardzo gęstą śmietaną i kawiorem lub z wędzonym łososiem, ze śledziem z cebulką... U mnie - z pastą z wędzonego pstrąga, ikrą i koperkiem. Polecam zarówno na śniadanie jak i na przystawkę!
Przepis pochodzi z ksiązki 'Kuchnia kresowa z Podlasia' A.E.Stawskiej (robiłam bliny z 1/2 składników i nieco zmieniłam sposób przygotowania)

Składniki:
1/2 szkl mąki gryczanej
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl gorącej wody
1/2 szkl ciepłego mleka
1 łyżka masła
1 jajo
35 dag świeżych drożdży
szczypta soli
łyżka cukru
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Mąkę gryczaną zalać gorącą wodą. Dobrze wymieszać, postawić do ostygnięcia. Dodać mąkę pszenną, wymieszać. W kubeczku rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i mlekiem. Dokładnie wymieszać z mieszanką mączną. Ciasto przykryć wilgotną ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z łyżką masła i łyżką cukru, na puszystą jasnożółtą masę. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do wyrośniętego ciasta dodać masę z żółtka. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dodać pianę z białka i ostrożnie wymieszać. W razie gdyby ciasto było zbyt gęste (ciasto powinno być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe), można dodać trochę ciepłego mleka. Smazyć bliny z obu stron, na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem (nie wlewać odrazu duzej ilosci tluszczu, tylko dolewac podczas smazenia kolejnych partii). Podawać z gęstą śmietaną i kawiorem lub z wędzonym łososiem lub z pastą z pstrąga.

Smacznego!

5 komentarzy:

Alexis pisze...

wyborne te bliny, szczególnie z pastą z pstrąga!

Anonimowy pisze...

sama pasta z pstrąga jest wspaniała a co z delikatnymi placuszkami i kawiorem - przeciez bliny same sa znakomite a zwłaszcza jeszcze cieplutkie.
Co do serwowanie na śniadanie - to moze byc miły początek dnia.....i jaki kolorowy....
Pozdrawiam

Alexis pisze...

Czy mogę się spodziewać, że zrobisz mi takie danie w najbliższej przyszłości? może być z łososiem zamiast z pastą :)

Kasia pisze...

może zrobie jak przyjedziesz do domu

An pisze...

Właśnie "chodzi za mną" apetyt na bliny.:) Uwielbiam zapach hreczanych blinów smażonych na masełku! Bardzo lubię z kawiorem z bakłażana wg przepisu Anne Applebaum albo na słodko: z miodem lub syropem klonowym.