12/21/2012

Grzaniec pomarańczowo imbirowy

I kolejna, chyba już ostatnia, propozycja zimowego napoju rozgrzewającego. Tym razem jest to grzaniec pomarańczowy, z intensywnym smakiem imbiru i lekką nutą przypraw korzennych. Napój z niewielu składników, łatwy w przygotowaniu, pełen witamin, pyszny i odświeżający. Znakomity między ciężkimi świątecznymi potrawami.

*przepis własny


Składniki:
1,5 l świeżego soku wyciśniętego z pomarańczy
3/4 szkl. świeżego soku wyciśniętego z cytryn
2 l wody
6 łyżek miodu
5 plasterków imbiru
4 goździki
1 gwiazdka anyżu
1 laska cynamonu
1 łyżka skórki startej z pomarańczy ( tylko pomarańczowa część, bez białych, gorzkich części)
+opcjonalnie 100 ml rumu

Przygotowanie:
Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryn. Do sporego garnka wlać wodę, dodać miód, imbir, goździki, anyż, laskę cynamonu i startą skórkę pomarańczy. Zagotować, przykryć, odstawić na pół godziny. Po tym czasie dodać świeży sok z pomarańczy i cytryn, mocno podgrzać ( ale nie doprowadzić do wrzenia). Można przecedzić lub wyjąć przyprawy cedzakiem. Jeśli napój będą piły tylko osoby dorosłe, można dodać ok. 100 ml rumu. Podawać ciepłe. Według indywidualnych preferencji można jeszcze dosłodzić miodem lub brązowym cukrem.


Smacznego!

3 komentarze:

marghe pisze...

mmmmm . Koniecznie do zrobienia

Doprawione Fantazją pisze...

Wypróbowałam :) Uwielbiam!!!

Kasia pisze...

Miło mi :)